Σε αναζήτηση ελπίδας
Περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες, αναζητώντας ασφάλεια και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Ελλάδα, 2015: Αιτούντες άσυλο από τη Συρία φτάνουν στις ακτές της Λέσβου. Μέχρι στιγμής, το 2015, πάνω από 442.440 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Περισσότεροι από 2.920 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.
FYROM, 2015: Περίπου 1 στα 4 άτομα που έχουν φτάσει στις ευρωπαϊκές ακτές είναι παιδιά. Μια βροχερή μέρα, κοντά στην πόλη της Γευγελής, στα σύνορα με την Ελλάδα, ένα αγόρι προσπαθεί να ξεκουραστεί, μαζί με άλλα άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω τις προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
FYROM, 2015: Άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, συγκεντρώνονται στη Γευγελή. Για τα παιδιά, τα εξαντλητικά ταξίδια προστίθενται στις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν στα σπίτια τους. Πολλά παιδιά τώρα στην Ευρώπη έχουν καταλήξει να διαμένουν σε συνθήκες συνωστισμού και συχνά κοιμούνται στο ύπαιθρο κινδυνεύοντας να προσβληθούν από ασθένειες, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.
FYROM, 2015: Πράγματα που άφησαν πίσω τους παιδιά πρόσφυγες στη Γευγελή. Η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, είναι μία μόνο πτυχή μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας κρίσης: Με τις συγκρούσεις να αυξάνονται σε αριθμό και έκταση, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι εκτοπισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λιβύη, 2015: (Μπροστά) Ο Nathanel, 14 ετών, όπως και πολλοί άλλοι συγκρατούμενοί του, σε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη, για μετανάστες χωρίς έγγραφα, κόλλησε μια δερματική ασθένεια στο κελί του. Έφυγε από την Ερυθραία πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια περίμενε τρεις μήνες με 300 άλλους μετανάστες σε μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση πριν επιβιβαστεί σε πλοίο για την Ευρώπη, το οποίο όμως αναχαιτίστηκε.
Ιταλία, 2015: Κορίτσια και γυναίκες από την Ερυθραία που αναμένουν ιατρικές εξετάσεις στη Σικελία, είναι μεταξύ των πάνω από 3.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών που διασώθηκαν από τη Μεσόγειο από το Ιταλικό ναυτικό, μόνο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Πολλοί έκαναν το μακρύ, επίπονο ταξίδι, στοιβαγμένοι μέσα σε ακατάλληλα για πλεύση σκάφη, από λαθρέμπορους που τους εξανάγκασαν να τους παραδώσουν τα έγγραφα και τα υπάρχοντά τους.
Νιγηρία, 2015: Παιδιά παίζουν σε ένα ασφαλή χώρο που υποστηρίζει η UNICEF, στο στρατόπεδο Dalori για εσωτερικά εκτοπισμένους, στη βόρειο-ανατολική επαρχία Borno. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια παιδιά στη βορειοανατολική Νιγηρία και σε γειτονικές χώρες, ξεριζώθηκαν εξαιτίας της βίας που εξαπλώθηκε από την ένοπλη ομάδα Boko Haram.
Νότιο Σουδάν, 2014: Γυναίκες λαμβάνουν τροφή και μαγειρικό λάδι κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 2014 για να προσεγγιστούν απομακρυσμένες περιοχές με κρίσιμες υπηρεσίες και προμήθειες. Περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τότε που ξέσπασε η βία στο Νότιο Σουδάν, το Δεκέμβριο του 2013, και η αναζωπύρωση των μαχών κατά τους τελευταίους μήνες έχει αποκόψει εκατοντάδες χιλιάδες από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Αιθιοπία, 2012: Ο 13χρονος Adow Issack Raman, κοιτάζει έξω από το παράθυρο του λεωφορείου που τον πηγαίνει για να επανενωθεί με συγγενείς που ήδη ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Κόμπε. Άφησε την οικογένειά του πίσω στη Σομαλία με την ελπίδα να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Την προηγούμενη χρονιά ο Adow είχε παρακολουθήσει μόνο ένα μήνα μαθημάτων επειδή έκλεισαν τα σχολεία.
Αιθιοπία, 2012: Πρόσφυγες από τη Σομαλία μεταφέρονται σε διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή Somali. Η φροντίδα για τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων - όπου κι αν βρίσκονται - είναι υψίστης σημασίας, αλλά μια μακροπρόθεσμη επίλυση της παγκόσμιας κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό των συγκρούσεων που ξεριζώνουν τόσα πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στη Λέσβο
Αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να διασχίζουν τη χώρα.
Αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να διασχίζουν την Ελλάδα, καθοδόν για άλλους προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη και η χώρα παραμένει μακράν το κυριότερο σημείο εισόδου για νέες θαλάσσιες αφίξεις στη Μεσόγειο. Οι αφίξεις από θαλάσσης αυτή τη χρονιά, έχουν ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. Ήταν περισσότερες από 153.000, μόνο το Σεπτέμβριο.
Πάνω από 27.500 άτομα έχουν φθάσει στα νησιά του Αιγαίου και το νησί της Λέσβου βλέπει αυξανόμενα κύματα προσφύγων να προσεγγίζουν τις ακτές του. Εθελοντές στην ακτή, ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν πάνω σε μια μεγάλη φουσκωτή βάρκα, κοντά στη Σκάλα της Ερεσού, ενός χωριού στη Λέσβο, στο Νότιο Αιγαίο.
Πρόσφυγες που μόλις έχουν αφιχθεί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αποβιβάζονται από μια μεγάλη φουσκωτή βάρκα στις ακτές του νησιού, κοντά στη Σκάλα Ερεσού, με τη βοήθεια εθελοντών. Ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, ήταν, μέχρι αυτή τη στιγμή φέτος, παιδί.
Ένα σύνολο 110.000 παιδιών ζήτησε άσυλο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου - κατά μέσο όρο πάνω από 18.000 παιδιά κάθε μήνα. Εθελοντές κουβαλούν παιδιά στην ξηρά, κοντά στην πόλη της Μήθυμνας.
Ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου, συχνά έχει δυσβάσταχτο φυσικό, αλλά και ψυχολογικό κόστος. Ένας νεαρός βοηθά ένα πρόσφυγα, που βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, στην ακτή κοντά στη Σκάλα Ερεσού.
Ο Kinan Kadouni, από το Βέλγιο, γελά μαζί με το αγόρι από τη Συρία που κουβαλά στην ξηρά, κοντά στο χωριό, μια μέρα με ιδιαίτερη τρικυμία. Σύρος πρόσφυγας και ο ίδιος, ο Kinan, ήρθε στη Λέσβο για να προσφέρει τη βοήθειά του. «Είναι πολύ καλό για τους πρόσφυγες που έρχονται με τις βάρκες, να βρίσκουν κάποιον να τους καλωσορίζει», λέει.
Οι εθελοντές - ντόπιοι και ξένοι - στη χώρα, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν τους αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Στις ακτές κοντά στη Μήθυμνα, η Darcia Christiana Fleur από την Ολλανδία, βοηθά ένα κορίτσι πρόσφυγα να παραμείνει ζεστό με μια θερμαντική κουβέρτα.
Με τον ερχομό των πρώτων χειμερινών καταιγίδων, ο διάπλους του Αιγαίου γίνεται συχνά πολύ δύσκολος. Αφού χτύπησε σ’ ένα βράχο, αυτή η φουσκωτή βάρκα, άρχισε να βυθίζεται, κοντά στη Λέσβο. Οι επιβαίνοντες σε αυτήν έλαβαν βοήθεια από εθελοντές για να φτάσουν στην ακτή, κοντά στη Μήθυμνα.
Οι τρικυμιώδεις θάλασσες αφήνουν επίσης πολλούς ταξιδιώτες άρρωστους, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και του κρυώματος. Τυλιγμένος σε μια θερμαντική κουβέρτα, ο πρόσφυγας Abdul Rahman από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, κάθεται παγωμένος και τραυματισμένος στην ακτή, κοντά στη Σκάλα Ερεσού.
«...Κατάφερα να φθάσω στην Ελλάδα», λέει ο 17χρονος Ali Abdul-Halim, μιλώντας μέσω κινητού στους γονείς του στο Λίβανο, αφού εκείνος και ο αδελφός του, Ahmad, 15 ετών, έφτασαν στις ακτές κοντά στη Σκάλα Ερεσού. Τα αγόρια, τα οποία οι γονείς τους τα έστειλαν στην Ευρώπη για ασφάλεια, ήταν οι μόνοι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ανάμεσα στα παιδιά που ταξίδεψαν μαζί τους.
Παιδιά πρόσφυγες που μόλις κατέφθασαν, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από μια θερμαντική κουβέρτα, σε μια ακτή κοντά στη Μήθυμνα. Έλαβαν επίσης φαγητό και νερό με το που έφθασαν στην ακτή, ύστερα απ’ το επικίνδυνο ταξίδι τους.
Εκτός από τη διανομή κουβερτών έκτακτης ανάγκης, στεγνών ρούχων και άλλων βασικών αγαθών, οι εθελοντές στο πεδίο, παρέχουν επίσης στους ερχόμενους πρόσφυγες συναισθηματική υποστήριξη. Ένας εθελοντής αγκαλιάζει μια γυναίκα πρόσφυγα που μόλις έφθασε στην ξηρά, κοντά στο χωριό της Σκάλας Ερεσού.
Ένας άνδρας και μια γυναίκα, κλαίνε και παρηγορούν ο ένας τον άλλον, αφού κατάφεραν να φθάσουν ασφαλείς στην ξηρά, κοντά στη Σκάλα Ερεσού.
Παρά την αβεβαιότητα, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι διατεθειμένοι ν’ αντιμετωπίσουν με γενναιότητα οποιουσδήποτε κινδύνους και δυσκολίες βρεθούν μπροστά τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη. Πρόσφυγες που έφτασαν με βάρκα, κοντά στο χωριό, ξεκουράζονται για λίγη ώρα, προτού συνεχίσουν πεζοί το ταξίδι τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου