Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή του Προγράμματος Αγωγής Υγείας στις εκδηλώσεις της Αντιρατσιστικής εβδομάδας του Δήμου Πατρέων


                            Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του.

 Μήνυμα αλληλεγγύης και Αγάπης στα παιδιά του Πολέμου που επιθυμούν την ΕΙΡΗΝΗ ενώ βιώνουν εμπόλεμες καταστάσεις, έστειλαν οι μαθητές του προγράμματός μας Αγωγής Υγείας :Ενεργοί έφηβοι πολίτες του 20ου Γυμνασίου Πατρών την Παρασκευή 18/3/2016 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της αντιρατσιστικής εβδομάδας που διοργάνωσε το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Πάτρας στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου  με θέμα:"Δύναμη στη Διαφορετικότητα". Το video :Σκέψου ,αποφάσισε ,δράσε ψηφιακή εργασία των μαθητών μας λειτούργησε ως αφόρμηση της εκδήλωσης προβάλλοντας πολύ έντονα το μήνυμα της κατάρριψης των κοινωνικών στερεοτύπων. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η κατανόηση της έννοιας της διαφορετικότητας αλλά και η σημασία της ένταξης ξεριζωμένων συνανθρώπων μας πέρα από προκαταλήψεις και στερεότυπα συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια κλίματος ανοχής και αλληλεγγύης.

 Ας αντιληφθούμε λοιπόν το προσφυγικό μεταναστευτικό λαθρομεταναστευτικό «το τσουνάμι» το οποίο συνταράζει την Ευρώπη σαν ένα αναμενόμενο, χαρμόσυνο επί της ουσίας, γεγονός. Απ’ τους πανάρχαιους καιρούς, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τους άγονους, τους ρημαγμένους απ’ τη φτώχεια και από τον πόλεμο τόπους και κατευθύνονται προς την εκάστοτε Γη της Επαγγελίας. Οι άνθρωποι δεν είναι δέντρα που ξεραίνονται άμα τα ξεριζώσεις. Πουλιά είναι και φτερουγίζουν. Το ίδιο θέμα σε παραλλαγές ανά τους αιώνες. Σε κάθε σχολείο λοιπόν, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά, για να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή:

 ‘’Μοίρα των αθώων, είσαι η δική μου η Μοίρα’’

 Στο πλαίσιο της δεύτερης δράσης «Οι δημοκρατικές αξίες: στυλοβάτης της κοινωνικής ζωής: ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αυτοεκτίμηση, αλληλεγγύη» παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ», αφιερωμένο στα παιδιά πρόσφυγες, θύματα των κάθε είδους σύγχρονων πολέμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σήμερα υπάρχουν σχεδόν 60.000.000 ξεριζωμένοι άνθρωποι στον κόσμο εκ των οποίων 50% παιδιά. Επιπλέον 10.000 παιδιά, τα οποία ταξίδευαν ασυνόδευτα στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν εξαφανιστεί. Παιδιά που στερούνται το σύνολο σχεδόν των δικαιωμάτων τους ,που αγωνίζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για την επιβίωσή τους, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε έναν σκληρό κόσμο κοινωνικής ανισότητας και αδικίας, παιδιά που πεθαίνουν χωρίς να προλάβουν να ζήσουν ή να πάρουν απάντηση στο ερώτημα ποιοι και γιατί τα δολοφόνησαν. Το δρώμενο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του «Κι αν ήσουν εσύ», ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος που τη διοργάνωσή του έχουν αναλάβει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς
 Στόχος της παρουσίασής μας ήταν η ευαισθητοποίηση όλων ,το να σηκώσουμε επιτέλους το βλέμμα από τα μικρά ή τα μεγάλα, τα φανταστικά ή τα πραγματικά βάρη της προσωπικής μας ζωής και να το στρέψουμε σταθερά πάνω στον πόνο, τον τρόμο και την απελπισία που κρύβουν μέσα τους εκατομμύρια παιδικές ψυχές. .. Όχι από διάθεση φιλανθρωπίας ,αλλά από θέση αλληλεγγύης. Να γίνουν και δικό μας πρόταγμα τα λόγια του συγγραφέα Χρόνη Μίσσιου :
« Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα…»

Στην παρουσίαση των δράσεων συμμετείχαν 40 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Μανωλοπούλου ,υπεύθυνη του προγράμματος και Διονυσία Ασπρογέρακα ,υπεύθυνη για τη θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση.

Θεατρική ομάδα προγράμματος:Καμπούρη Ευδοκία,Καραλή Αγγελική,Κατσιγιάννη Ουρανία,Κατσιγιάννης Αλέξανδρος,Κόλλια Αννα,Κολιοπούλου Ιωάννα ,Κολλιοπούλου ¨Ολγα,Λυκούδη Μαρίνα,Νικολόπουλος Δημήτριος,Σκάλτσα ΛουκίαΣολωμός Φώτης

                                                          Το  video της εκδήλωσής μας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου