Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Εκπαιδευτική παρέμβαση

           

                              Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων
         
      Ο δρόμος για μια υγιή προσωπικότητα είναι σε άμεση σχέση με την επιτυχή διαχείριση της σεξουαλικότητας και άρα πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εμπεριέχει όλα τα επίπεδα της σεξουαλικής υγείας όπως ενημέρωση για σωματική υγεία, για συναισθηματική αλλά και για κοινωνική. Βασικός μοχλός της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αποτελεί ο σεβασμός στην σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις.
     
   Είναι δικαίωμα των παιδιών  να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία και ασφάλεια. Χρειάζεται  να διευκολυνθούν ώστε να αναπτύξουν κριτική ικανότητα, εμπιστοσύνη τόσο στον ίδιο τους τον εαυτό όσο και στους σημαντικούς άλλους που μπορούν να τους βοηθήσουν.
 
         Οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μπορεί να περιλαμβάνει ενημέρωση για την ανατομία, την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον αυνανισμό, τη γονιμοποίηση, την αντισύλληψη αλλά και τον τοκετό. Παράλληλα μέσα από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επεξεργάζονται θέματα όπως οι «κοινωνικοί» νόμοι μέσα στα πλαίσια των οποίων είναι επιτρεπτή η έκφραση της σεξουαλικότητας με βασικό γνώμονα το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, του σεβασμού της επιθυμίας του άλλου και τελικά της αυτοπροστασίας από την σεξουαλική κακοποίηση. «Γνωρίζω το σώμα μου, το σέβομαι, το φροντίζω και το κρατάω ασφαλές». 
 
                  Γενικότερα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης η ειλικρίνεια και η σαφήνεια είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί η συζήτηση. Θα πρέπει να δίνονται ακριβείς πληροφορίες στο παιδί, σε γλώσσα απλή και κατανοητή για την ηλικία του και πάντα να διαφαίνεται η διαθεσιμότητα του ενήλικα για ερωτήσεις και διευκρινίσεις και κατά την συζήτηση αλλά και για μελλοντική συζήτηση.

   Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα  Παιδιά  SOS 1056», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το μεγάλωμα του παιδιού σας.








            Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας:Ανθρώπινα Δικαιώματα του σχολείου μας πραγματοποίησε στις 25 Ιανουαρίου 2016 εκπαιδευτική παρέμβαση με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα ζωτικής σημασίας για τη ζωή των μαθητών και τις σχέσεις γονέων – παιδιών, όπως η αναπαραγωγική υγεία, η πρόληψη των πρόωρων σεξουαλικών σχέσεων, η πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων με ιδιαίτερη αναφορά στο AIDS και γενικότερα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Εισηγήτρια της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν η Καθηγήτρια κα Καλλιόπη Τσεμπέρη, Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας. Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν με τον δέοντα σεβασμό στην ανάγκη ενημέρωσης και άρσης των στερεοτύπων στις διαφυλικές σχέσεις, που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ατομικής ευτυχίας αλλά και κοινωνικής υγείας -εναρμόνισης με το περιβάλλον ,που ζούμε και δρούμε.Όπως ειπώθηκε στην εισήγηση τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου: ΑΓΑΠΗ ΕΡΩΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΙΛΙΑ .Ειδικότερα για τον ¨Ερωτα και την ¨Αγάπη πεθαίνουν, όταν σβήσει και ο ίδιος ο άνθρωπος.
    Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τσεμπέρη για τη βιωματική προσέγγιση 

    Η υπεύθυνη προγράμματος : Μανωλοπούλου Κωνσταντίνα (ΠΕ02)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου