Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Εκπαιδευτική παρέμβαση


Παιδική Κακοποίηση
Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης παρουσιάζεται από την αρχαιότητα έως και σήμερα στις κατά τα άλλα σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που καθημερινά αντιμετωπίζουν Βία, Σωματική, Ψυχολογική, Σεξουαλική Κακοποίηση, Εκμετάλλευση, Αμέλεια, Εγκατάλειψη. Είναι επίσης γνωστό ότι συχνά αυτό συμβαίνει από τους ίδιους τους γονείς. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, από κλήσεις που δεχόμαστε αλλά και από τα ΜΜΕ.
 Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για τα Παιδιά SOS 1056 καταγράψαμε:

     http://www.hamogelo.gr/files/images/Bullets/bullet1.jpg 431 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων
     http://www.hamogelo.gr/files/images/Bullets/bullet1.jpg 109 αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο
         *    15.407 κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο





  Το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ανθρώπινα Δικαιώματα του σχολείου μας διοργάνωσε μέσω της Δευεροβάθμιας Εκπαίδευσης και  σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών  και  εκπαιδευτικών  για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης εντός και εκτός του οικογενειακού  περιβάλλοντος, τις χαρακτηριστικές ενδείξεις του, τις συνέπειες καθώς και τους τρόπους παρέμβασης για την πρόληψη του φαινομένου και γενικότερα την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών




Οι μαθητές μας αφού άκουσαν την αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας ενός κακοποιημένου ανήλικου παιδιού από την υπεύθυνη ψυχολόγο και  υιοθετώντας βιωματικούς ρόλους  κακοποίησης παιδιού από τον παραβατικό πατέρα του ,κατανόησαν  τις συνέπειες της ψυχοσωματικής υγείας αλλά και τον αντίκτυπο στην κοινωνική προσωπικότητα του παιδιού, που κρύβει μια τέτοια βίαιη συμπεριφορά μη συνειδητοποιημένων γονιών .Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες πρόληψης τέτοιων φαινομένων όπως επίσης για τη δυνατότητα προστασίας των Δικαιωμάτων τους. 
Ευχαριστούμε πολύ την κ Τσονοπούλου για την αμεσότητα στη μετάδοση της βιωματικής γνώσης τόσο ευαίσθητων θεμάτων
Η υπεύθυνη προγράμματος
Μανωλοπούλου Κ (φιλόλογος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου