Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά.

Σε ποια χώρα ζουν και μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά.

τα παιδιά από την Ολλανδία

Η UNICEF, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας έρευνας που έκανε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, προκειμένου να εντοπίσεισε ποια χώρα ζουν και μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά. Η έρευνα έλαβε υπόψη της διάφορους εξωγενείς παράγοντες όπως τη σχέση των γονέων, το περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί, την κατάθλιψη των γονέων κ.α
Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο αποκλείεται να είναι τα Ελληνόπουλα. Τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στη χώρα μας, βρίσκονται στη 13η θέση της λίστας. Στην πρώτη θέση της ευτυχίας βρίσκονται τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στην Ολλανδία.
Όταν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι είναι και τα παιδιά τους. Νιώθουν την αγάπη και την ευτυχία μέσα στην οικογένεια και μεγαλώνουν χαρούμενα. Οι Ολλανδοί λοιπόν βρίσκονται στην 4η θέση της παγκόσμιας λίστας των πιο ευτυχισμένων λαών, και αυτό έχει και αντίκτυπο μέσα στην οικογένεια τους
Η μητέρες στην Ολλανδία δεν έχουν κατάθλιψη. Άρα τα αρνητικά συναισθήματα δεν περνάνε και στο παιδί που τα ρουφάει σαν σφουγγάρι. Η χώρα δίνει πληθώρα επιλογών στις μητέρες για να περνάνε δημιουργικά το χρόνο τους και αυτό λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχολογία τους. Επίσης οι Ολλανδές μητέρες είναι πλήρως συνειδητοποιημένες σε ότι έχει να κάνει με το θέμα: «καριέρα και οικογένεια». Προτιμούν και επιλέγουν να ασχοληθούν με την οικογένεια τους αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τον εργασιακό τους χώρο. Έτσι 6 στις 10 Ολλανδές μητέρες επιλέγουν τη μερική απασχόληση. Και εργάζονται αλλά βρίσκονται πολλές ώρες και στο σπίτι.
Η οικογένεια περνάει επικοδομητικό χρόνο μαζί
Η οικογένεια περνάει εποικοδομητικό χρόνο μαζί
Στην Ολλανδία ο μπαμπάς έχει συμμετοχή. Το μεγάλωμα και η ανατροφή των παιδιών δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της μητέρας αλλά και ο πατέρας συμμετέχει ενεργά. Το παιδί ουσιαστικά μεγαλώνει με το πρότυπο του πατέρα στο σπίτι και όχι με τον «πατέρα του σαββατοκύριακου» που δουλεύει όλες τις μέρες και ασχολείται μόνο στο τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα ο πατέρας δικαιούται μια ημέρα ρεπό την εβδομάδα την περίφημη «ημέρα του πατέρα» προκειμένου να ασχοληθεί με τα παιδιά του.
Διαφορετικό σχολείο. Στην Ολλανδία το σύστημα που το παιδί βιώνει τις σχολικές του υποχρεώσεις φαντάζει εξωπραγματικό. Μέχρι τα 10 έχει θεσπιστεί ότι το παιδί είναι πρώτα παιδί και ύστερα μαθητής. Άρα όλα γίνονται στο σχολείο. Εργασίες, ασκήσεις, διάβασμα, τα πάντα. Το παιδί μετά γυρνάει σπίτι και έχει όλο το χρόνο δικό του. Δεν εξουθενώνεται από τα 5 χρόνια του, με σχολείο, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, αθλοπαιδιές, διάβασμα στο σπίτι. Όλα τα κάνει στο σχολείο.
μέχρι τα 10 τους το σχολείο είναι μάθηση και διασκέδαση
μέχρι τα 10 τους το σχολείο είναι μάθηση και διασκέδαση
Σε μια οικογένεια όλοι έχουν λόγο, ακόμη και τα παιδιά. Οι γονείς δεν «αποφασίζουν και διατάσσουν» αλλά ακούν και λαμβάνουν στα υπόψη τους τα θέλω των παιδιών. Μαθαίνουν να σέβονται τις απόψεις τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να γνωρίζει τι θα πρέπει να πει και πώς να το πει αφού από την κρίση του καθορίζεται μια οικογενειακή απόφαση. Τα παιδιά ωριμάζουν και συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου