Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Eφηβικό Ρεπορτάζ (αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)


 Αναδιοργανώνοντας την κουλτούρα της κοινωνικής μας ζωής………..
¨Όπως γνωρίζετε, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευση και το δικαίωμα στην παροχή στέγης. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κρίση παγκοσμίως. Δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ανασφάλεια, αδικία και έλλειψη αξιοπρέπειας σε όλον τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγεί εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση. Θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους όπως συχνότερα είναι η διατροφική κρίση και οι επιβαλλόμενες εκτοπίσεις- η στέρηση στέγης. Ο κόσμος έχει επειγόντως ανάγκη από μια διαφορετικού τύπου αντίδραση από τη φιλανθρωπία και διαφορετικού τύπου ηγεσία από τις αποσπασματικές, μεμονωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αντιστρέψει τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

   ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ;
 Είμαστε οι ενεργοί έφηβοι πολίτες του 20ου Γυμνασίου όπως προκύπτει από την ονομασία του προγράμματός μας που σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα "Μάθε τα δικαιώματά σου......"στο πλαίσιο  προγράμματος αγωγής -υγείας, που διεξάγει το σχολείο μας εν όψει της παγκόσμιας μέρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Καθοδηγητές στις πρωτοβουλίες μας οι καθηγήτριές μας Μανωλοπούλου Κ,Παπαδάτου Ι,,Μούρτζη Β
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΑΜΕ;
 Κάναμε το δικό μας εφηβικό ρεπορτάζ στα πλαίσια διερεύνησης του θέματός μας Απευθύναμε ερωτήσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τυχαίους ανθρώπους που περνούσαν από τον πολυσύχναστο χώρο CARREFURE και καταγράψαμε τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια για να τις επεξεργαστούμε στη συνέχεια ψηφιακά ώστε να προκύψει μια στατιστική μελέτη –έρευνα ,σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τέλος μοιράσαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και αφίσες με τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα , όπως καταγράφονται στην λίστα του Ο.Η.Ε. για όσους τα αγνοούν και επιθυμούν να τα μάθουν. Πλαισιώσαμε επίσης τη δράση μας με πανό που κατασκευάσαμε και που περιείχαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Tέλος η δράση μας καλύφθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.



 ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ;
 Ο στόχος μας ήταν η απόκτηση γνώσης και εμπειρίας. Θέλαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί , ώστε να διαφωτίσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαμε και έτσι μέσα από τη γνώση και τον ανθρωπισμό να προάγουμε μια διαφορετική κουλτούρα καθημερινότητας τόσο στο σχολείο, όσο και στην οικογένεια αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρό μας.
 ΠΟΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΑΝΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;
 Η Σιωπή είναι Βία, είναι Δουλεία.Που σημαίνει το να σιωπούμε είναι καταναγκασμός , ανελευθερία ,μιζέρια εξαθλίωση .Αυτό που προέχει είναι η γνώση , η αγωνιστικότητα και η αλληλεγγύη. Ας μην θέτουμε λοιπόν σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή . Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο...
Δείτε ακόμα ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με φωτογραφικό υλικό ,εργασία της μαθήτριας Χριστοπούλου Ανδριάννας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου