Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Δικαιώματα Γυναίκας

  Μην ξεχνάτε πως το πρόγραμμά μας εντάσσεται στο δίκτυο Ενεργοί -έφηβοι πολίτες και είμαστε εδώ για αυτό το σκοπό για να γίνουμε  πιο υπεύθυνοι άνθρωποι  .
Η Δράση μας περιλαμβάνει δύο δρώμενα δρόμου βασισμένα σε λογοτεχνικά βιβλία  (το πρώτο «Ελένη ή ο Κανένας » της Ρέας Γαλανάκη και το δεύτερο η « Η αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου»
Η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος (Ελένη Μπούκουρα- Αλταμούρα )που σπάει τα δεσμά της εποχής της και με αποφασιστικότητα μεταμφιέζεται σε άνδρα για να εκπληρώσει το μεγάλο της πόθο να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία.
 Η πρώτη Ελληνίδα πεζογράφος που αν και καταπιέστηκε οικογενειακά (από τον ίδιο της τον πατέρα να παντρευτεί )και κοινωνικά (γιατί σε δικαιώθηκε ποτέ όσο ζούσε το πεζογραφικό της έργο )επειδή οι γυναίκες δε διέθεταν πνευματικά δικαιώματα .   αποδεικνύει   πως το δημιουργικό γράψιμο είναι ζωτική ανάγκη για έναν άνθρωπο και τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι  σε τριτοκοσμικές χώρες όπως είναι το Ιράν ο νόµος ορίζει ότι µια γυναίκα ισοδυναµεί µε το µισό ενός άντρα. Αν δηλαδή ένας άντρας σκοτωθεί, η οικογένειά του θα αποζηµιωθεί µε τα διπλά χρήµατα από όσα θα έπαιρνε αν είχε χάσει µια γυναίκα. Αν κάποιος σκοτώσει έναν άντρα, θα πάει τα διπλά χρόνια φυλακή από όσα θα πήγαινε αν είχε σκοτώσει µια γυναίκα ή θα καταδικαστεί ακόµα και σε θάνατο. «Έτσι είναι το σωστό, αφού έτσι λέει το Ισλάµ.
 Η μητέρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαχειριστεί τα οικονομικά των παιδιών της ή να λάβει αποφάσεις για το πού θα μείνουν, αν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή για την περίθαλψή τους. Οι γυναίκες ωστόσο χρειάζονται την άδεια του πατέρα ή του συζύγου για να ταξιδέψουν.  Οι άνδρες έχουν κάθε δικαίωμα στην πολυγαμία, όπως και στο να χωρίσουν τις συζύγους τους χωρίς να «συντρέχει λόγος».  Οι γυναίκες θανατώνονται διά λιθοβολισμού ,αν διαπράξουν μοιχεία.  Αν ένας άνδρας πεθάνει χωρίς να αποκτήσει παιδιά, νόμιμοι κληρονόμοι είναι οι γονείς και όχι η σύζυγός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου